fredag 6. august 2010

Rooibos Te - en koffeinfri antioksidant booster!


Trenger du et koffeinfritt alternativ til kaffe og te?
Da vil jeg i aller høyeste grad foreslå Rooibos te som er proppfull av antioksidanter.
Antioksidanter har evnen til å frigjøre frie radikaler som samles opp daglig i kroppen vår. Frie radikaler kan føre til oksydering av kolesterolet i blodet, som igjen kan føre til fettavleiringer i blodet, hjerteinfarkt og hjerneslag.
Frie radikaler kan også skade DNA i cellene våre og være medvirkende til utviklingen av kreft.

Rooibos (eller Rooibush) blir også kalt rød te pga dens flotte røde farge. Rooibos betyr rød busk og er en plante som kun dyrkes i Sør-Afrika fra januar til mars. Teen blir kalt 'The miracle tea'. Den blir gradert etter farge, smak og hvor mye bladene er knust. Den beste kvaliteten kalles 'Supergrade'. Du kan kjøpe teen i teposer eller i løsvekt, men den beste kvaliteten får du i løsvekt.

Rød te og dens egenskaper:
- Full av antioksidanter
- Mild og søtlig på smak
- Inneholder svært lite garvesyrer
- Koffeinfri og teofyllinfri
- Den kan trekke så lenge du vil
- Kan nytes kald som varm
- Gir ikke halsbrann eller forstoppelse
- I Sør-Afrika brukes teen mot kolikk hos barn.
- Der brukes den også mot oppblåst mage.

Kristen Santelmann har skrevet en bok for de som er mer interesserte. Den heter: Rooibos - mer enn vann med te i (2002).

Nyt denne nydelige drikken i flere smaksvarianter (tilsatt bær, blomster, frukt, aromaer). Jeg anbefaler spesielt Rooibos med karamell eller Rooibosh med chili og kirsebær (MIN FAVORITT) og Rooibos med citrusfrukter. Kan bestilles på nett eller kjøpes på te butikker.
Teen smaker ekstra godt sammen med en bit mørk sjokolade ;) hehe...

Kos dåkker ;)

mandag 5. juli 2010

Peanøttsmør - enkelt, sunt og økologisk!


Kanskje tenker du amerikansk når du tenker peanøttsmør. Eller at dette kan vel ikke være så sunt?? Men det er så langt fra sannheten man kan komme. Sant er det at peanøttsmør inneholder mange kalorier, men det er altså bare snakk om sunne kalorier her, i allefall dersom man velger de økologiske variantene.

En av de store forskjellene fra det vanlige peanøttsmøret fra Mills og de økologiske er at Mills bare inneholder 74% peanøtter, mens de økologiske inneholder ca 99% peanøtter. Mills inneholder også andre oljer (sannsynlig palmeolje som er en usunn olje), sukker, tilsetningsstoffer osv. De økologiske inneholder bare peanøtter og litt havsalt.
Økologisk peanøttsmør innholder i hovedsak sunne fettsyrer som enumettede og flerumettede fettsyrer. Disse er viktige for å forebygge mot hjerte og karsykdommer og de er en sterk antioksidant som beskytter immunforsvaret. Peanøtter er også en god kilde til fiber, proteiner, magnesium, E-vitamin, niacin, folat, kalium og jern.

Jeg anbefaler spesielt 2 typer.
1. Meridian Peanøttsmør (Fås kjøpt på helsekostbutikker)
2. Greenchoice Peanøttsmør (Fås kjøpt på COOP butikker m/flere)



Bruk peanøttsmør på/i:
1. Peanøttsmør smaker fantastisk godt på både knekkebrød, brødskive og riskaker.
2. Til frokost når du har det travelt. Har du dårlig tid på morgenen så er det
faktisk veldig godt med 2 brødskiver, litt margarin, litt peanøttsmør og skiver
med banan deroppå igjen - NAM!!!
3. På jobb. Har du glemt å smøre matpakken? Peanøttsmør skal ikke stå i kjøleskapet
og er derfor perfekt for å ha stående på jobb. Knekkebrød eller riskaker står
også lenge her.
4. Perfekt for å sette smak på wokretter og kinesiske retter.
5. Kan brukes til å lage en glutenfri saus. Bare bland ut med litt vann, evt litt
buljong eller andre krydre.

ENJOY!!! :)

lørdag 19. juni 2010

Fullført Alstahaug halv maraton :)


1 uke siden alstahaug maraton ble fullført - og for en flott opplevelse! Tiden ble 2t og 21 min. Ikke allverden til tid, men det var heller ikke målet i seg selv. Vi skulle fullføre og holde et jevnt tempo hele løpet. Hadde planlagt å holde oss på ca 9-10km/t hele løpet. Det greide vi også med en gjennomsnittsfart på ca 9km/t. Må nesten begynne litt fra starten og oppladningen til denne dagen. Iselind Segtnan Thoresen og jeg hadde vel forberedt oss som om vi skulle vært profesjonelle løpere hehe... Dagen før hadde jeg litt karbohydratoppladning, så det ble masse grovt brød, havregrynsgrøt, pasta og frukt. I tillegg hadde vi kjøpt ny og likens løpetopp - det hadde vi vel fortjent etter 4 måneder med opptrening :)
Selve dagen hadde vi, eller kanskje retter sagt jeg planlagt det som skulle spises til frokost, en time før løpet og underveis. Så det ble en god porsjon havregrynsgrøt til frokost 4.5 time før løpet, en halv banan og en halv new energy to timer før løpet, karbohydrat pulver - dvs raske karbohydrater i ca 1/2 liter vann 1 time før løpet - som lett kunne blitt forvekslet med doping ettersom vi sto bak en bil og blandet dette hvite pulveret med vann på en flaske hihi...
Litt ekstra koffein og energi i form av red bull ble også drukket like før avtrekkeren gikk.
Et par dobesøk like før start og vi var i gang. Jeg var spent, men ikke nervøs. Kanskje mest spent var jeg på akillsene mine som jeg hadde slitt litt med siste uken, men alt kjentes ganske greit ut allerede fra start.

Hadde trent endel sammen med Nina Garcia, Tor-Kenneth og Brita Røli... som trodde de kom til å holde vårt tempo, men som jeg trodde var de allerede etter noen sekunder dratt fra oss - de var jo tross alt i bedre form enn det vi var ;)
Pål Arthur Båtstrand hadde tenkt å holde sammen med oss en stund for så å stikke litt fra oss, men det ble til at han holdt seg sammen med oss hele løpet - og det tror jeg han var glad for - han fullførte med glans, men hadde ikke mye mer å gi mot slutten.
Det er noe helt spesielt å springe halv maraton. 21.2km er ikke det samme som å springe 10-15km.... Man begynner å kjenne smerter på plasser man aldri har kjent før etter 15-17km...de siste kilometerne er ganske lange. Men å fullføre et såpass langt løp gir en vanvittig god prestasjonsfølelse som er helt ubeskrivelig.
Underveis fikk vi fantastisk støtte av familie og venner. Blant annet hadde vi personlige fotografer (Julie Evjen og Siv Anne Simonsen), personlige fysioterapeuter (Lincoln Leeder og Cinta...) og supporterteam - med blant annet fam Simonsen og fam Garcia som kom med banan, mer energidrikke og høy musikk langs veiene :)
Her kommer Ottar springende med battery :)
Må nesten legge til at Nina og Tor-Kenneth hadde vært å sjekket løypene helgen før og funnet ut at det var faktisk ingen bakker forutenom den første kilometeren....hahaha kan jeg vel si i ettertid....for var det egentlig noen flate områder eller nedoverbakker....føltes ikke slik i allefall, og det tror jeg de var enige om i etterkant også :) :)
Løpet gikk helt greit hele veien følte jeg, hadde faktisk en gjennomsnittspuls på 146 hele løpet, og trodde nesten det måtte være noe feil med pulsklokken... Men det kjentes helt fint og jeg pratet vel ikke noe mindre mot slutten sammenlignet med begynnelsen :) Men fikk beskjed av Iselind å slutte å snakke da det var ca 1km igjen av løpet....Da hadde hun hatt en puls på ca 200 de siste 4 km og var veldig konsentrert. Vi kunne se målgangen, og det endte med en oppoverbakke som skulle bli tyngre enn anntatt. Desverre for Iselind var det en uventet ekstra runde oppå toppen da vi kom opp bakken og hun holdt nesten på å gi opp ettersom pulsen nådde en ny makspuls på hele 209 (!!!),
men hun holdt det gående i fortvilelse og jeg ble så rørt over prestasjonen hennes at jeg kjente tårene bare presset på da vi var bare 50m unna mål. Jeg var helt imponert over henne utførelse!
For en opplevelse - jeg kommer aldri til å glemme den.....

mandag 24. mai 2010

Trening og Fettforbrenning


Ahhh, hjemme etter en 1t og 35min herlig lett joggetur sammen med Iselind Segtnan!
Det ble ca 15km, og en snittfart på rundt 9.5-10km/t. Andre langøkta på bare 1uke. Det er nå bare 3 uker til Alstahaug maraton står for tur, og jeg skal løpe halv maraton (21.2km).
Har faktisk løpt en halvmaraton før, i Australia, og det var rett og slett kjempe tungt! Hadde som mål å skulle greie det under 2timer, men med 4måneders forberedelse skulle det vise seg å bli vanskelig. De 10 første km gikk kjempe fint, men tempoet var for lavt for å nå målet på 2timer. Så det var bare å sette opp tempoet, og det økte med hver km vi nærmet oss mål - helt til jeg nesten nådde makspuls de siste 3-4km og var i ferd med å dø (!) Heldigvis var det både rullestol og pustepose som ventet på meg i mål, og jeg overlevde dette også...men ikke på den tiden jeg ønsket - det ble 2t og 5min.
Denne gangen har jeg tenkt å være litt smartere og holde et mer jevnt tempo hele veien. Har bare hatt 4mnd forberedelse denne gangen også, men føler forberedelsene har vært bedre, hvor Iselind Segtnan og jeg stort sett har fulgt halvmaratons programmet på www.iform.no.

Men det er ingen tvil om at denne type trening også er en flott måte å forbrenne mer fett på. Lange seige økter hvor pulsen holdes lav, og ekstra flott om man har noen å løpe og prate sammen med.
Leste en artikkel i VG i går (http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10007016) om hvor langt man må løpe eller gå for å forbrenne 1kg fett.
Så på en fart på 10km/t må man springe i ca 10timer. På 8km/t blir det 14timer, og ved rask gange på 6.4km/t må man helt opp i 25timer! Det finnes altså fortsatt ingen enkel og rask måte å gå ned i vekt på dersom man ikke samtidig mister mye muskelmasse.
Det er viktig å trene og spise sunt hele livet. Ikke i bare noen måneder av gangen. Mer trening/aktivitet er ofte veien for vektreduksjon eller vedlikehold av vekt for veldig mange.
Det er begrenset hvor mye vi kan redusere kaloriene i kosten med, men de fleste kan være i mye mer aktivitet enn det de er.
Et ganske normalt kalorinntak for en kvinne på 60-70kg ligger på ca 2000kcal. I dag løp jeg i 90min som utgjorde ca 1000kcal.
Skulle jeg istedenfor ha redusert kaloriinntaket mitt med 1000kcal så hadde jeg knapt overlevd dagen - hadde i allefall blitt veeeeldig sulten. UT Å LØP!!!! Og bli gjerne med på Alstahaug maraton! :)

lørdag 15. mai 2010

Lei hverdagsfrokosten?



Hadde ikke lyst på hverken grøt, knekkebrød, egg, brødskive eller frokostblanding i morges. Men sveler, ja det fikk jeg lyst på. Sveler på tradisjonelt vis er ikke så veldig sunt, og ikke har de mye fiber heller. Men jeg har fått en oppskrift av en klient en gang som jeg har forandret litt videre på. De er fiberrik, proteinrik og kjempe gode! Nå er det 17 mai også snart, og disse kan lett byttes ut med vafler eller du kan eksperimentere med å lage vaflene like sunne :) I skapet ditt bør du alltid ha tilgjengelig: Havregryn, kruskakli, knuste linfrø, loppefrø, grovbakstmel, natron, og så må du ha cottage cheese. Oppskrift på supersunne sveler er som følge:
4 egg
1ts natron
1/2 dl nøytral olje (eks solsikkeolje, rapsolje)
1-2ts honning eller sukker
1/5ts salt
2 dl havregryn (lettkokte)
Ca 200g grovbakstmel (eks Møllerens havrebrød mix)
3 ts knuste linfrø
2 ts psyllium frø (også kalt 'loppefrø')
2 SS kruskakli
3 dl cottage cheese

Bland de 5 første ingrediensene og ha så deretter i det tørre og cottage cheese tilslutt. Enklere kan det ikke bli. Men man må selvfølgeli ha alle disse ingrediensene tilgjengelige. Pålegg etter ønske, men veldig godt med brunost :)

onsdag 12. mai 2010

Hvilket brød er best?



Jeg skulle innom butikken og handle brød i dag, og fant derfor ut at jeg skulle skrive litt om den opplevelsen i dag. Hvordan vet du at det brødet du handler er et sunt og godt brød. En enkel regel kan være å se om brødet er merket med brødskalaen (som vist ovenfor). Den angir hvor mye av brødet som er bakt med sammalt mel og grove korn. Sammalt mel og korn gir mer fiber. Vi trenger mye fiber hele dagen og da er det ekstra bra om man starter dagen med et fiberrikt brød. Men hvor mye fiber er 'mye' fiber. En god huskeregel er å se om brødet inneholder mer enn 10% kostfiber (dvs mer enn 10g fiber per 100g). Jeg handlet på Rema 1000 i dag, og i dag fant jeg kun et brød som oppfylte dette kriteriet. Vitabrødet har altså akkurat 10g fiber per 100g. Spiser du 2 skiver brød (ca 40g per skive), da får du i deg 8g fiber som er ca 27% av dagens fiberbehov. Finner du ikke et brød som inneholder 10% kostfiber eller mer, velg da i allefall et brød som kommer i nærheten eller som oppfyller mest mulig av brødskalaen. Velger du å lage et brød selv f.eks Møllerens ferdigblandinger, så er det lurt å tilsette ekstra fiber i form av f.eks kruskakli siden de fleste av disse blandingene har ca 5-8g fiber per 100g. Men de har også mindre salt som er fint.

lørdag 8. mai 2010

Ny blogger :)

Da ble det min tur til å utforske denne bloggverdenen.
Har jo tenkt lenge på dette, men trengte et lite push fra min tante Siv Anne :) Så nå ble jeg nødt til å skrive et lite innlegg.
Det eneste jeg kan komme på i farten som opptar meg for øyeblikket er trening til Alstahaug maraton sammen med Iselind. Nå er det bare ca 5 uker igjen før vi står på startstreken til halvmaraton :) Dette blir gøy!