mandag 24. mai 2010

Trening og Fettforbrenning


Ahhh, hjemme etter en 1t og 35min herlig lett joggetur sammen med Iselind Segtnan!
Det ble ca 15km, og en snittfart på rundt 9.5-10km/t. Andre langøkta på bare 1uke. Det er nå bare 3 uker til Alstahaug maraton står for tur, og jeg skal løpe halv maraton (21.2km).
Har faktisk løpt en halvmaraton før, i Australia, og det var rett og slett kjempe tungt! Hadde som mål å skulle greie det under 2timer, men med 4måneders forberedelse skulle det vise seg å bli vanskelig. De 10 første km gikk kjempe fint, men tempoet var for lavt for å nå målet på 2timer. Så det var bare å sette opp tempoet, og det økte med hver km vi nærmet oss mål - helt til jeg nesten nådde makspuls de siste 3-4km og var i ferd med å dø (!) Heldigvis var det både rullestol og pustepose som ventet på meg i mål, og jeg overlevde dette også...men ikke på den tiden jeg ønsket - det ble 2t og 5min.
Denne gangen har jeg tenkt å være litt smartere og holde et mer jevnt tempo hele veien. Har bare hatt 4mnd forberedelse denne gangen også, men føler forberedelsene har vært bedre, hvor Iselind Segtnan og jeg stort sett har fulgt halvmaratons programmet på www.iform.no.

Men det er ingen tvil om at denne type trening også er en flott måte å forbrenne mer fett på. Lange seige økter hvor pulsen holdes lav, og ekstra flott om man har noen å løpe og prate sammen med.
Leste en artikkel i VG i går (http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10007016) om hvor langt man må løpe eller gå for å forbrenne 1kg fett.
Så på en fart på 10km/t må man springe i ca 10timer. På 8km/t blir det 14timer, og ved rask gange på 6.4km/t må man helt opp i 25timer! Det finnes altså fortsatt ingen enkel og rask måte å gå ned i vekt på dersom man ikke samtidig mister mye muskelmasse.
Det er viktig å trene og spise sunt hele livet. Ikke i bare noen måneder av gangen. Mer trening/aktivitet er ofte veien for vektreduksjon eller vedlikehold av vekt for veldig mange.
Det er begrenset hvor mye vi kan redusere kaloriene i kosten med, men de fleste kan være i mye mer aktivitet enn det de er.
Et ganske normalt kalorinntak for en kvinne på 60-70kg ligger på ca 2000kcal. I dag løp jeg i 90min som utgjorde ca 1000kcal.
Skulle jeg istedenfor ha redusert kaloriinntaket mitt med 1000kcal så hadde jeg knapt overlevd dagen - hadde i allefall blitt veeeeldig sulten. UT Å LØP!!!! Og bli gjerne med på Alstahaug maraton! :)

lørdag 15. mai 2010

Lei hverdagsfrokosten?



Hadde ikke lyst på hverken grøt, knekkebrød, egg, brødskive eller frokostblanding i morges. Men sveler, ja det fikk jeg lyst på. Sveler på tradisjonelt vis er ikke så veldig sunt, og ikke har de mye fiber heller. Men jeg har fått en oppskrift av en klient en gang som jeg har forandret litt videre på. De er fiberrik, proteinrik og kjempe gode! Nå er det 17 mai også snart, og disse kan lett byttes ut med vafler eller du kan eksperimentere med å lage vaflene like sunne :) I skapet ditt bør du alltid ha tilgjengelig: Havregryn, kruskakli, knuste linfrø, loppefrø, grovbakstmel, natron, og så må du ha cottage cheese. Oppskrift på supersunne sveler er som følge:
4 egg
1ts natron
1/2 dl nøytral olje (eks solsikkeolje, rapsolje)
1-2ts honning eller sukker
1/5ts salt
2 dl havregryn (lettkokte)
Ca 200g grovbakstmel (eks Møllerens havrebrød mix)
3 ts knuste linfrø
2 ts psyllium frø (også kalt 'loppefrø')
2 SS kruskakli
3 dl cottage cheese

Bland de 5 første ingrediensene og ha så deretter i det tørre og cottage cheese tilslutt. Enklere kan det ikke bli. Men man må selvfølgeli ha alle disse ingrediensene tilgjengelige. Pålegg etter ønske, men veldig godt med brunost :)

onsdag 12. mai 2010

Hvilket brød er best?



Jeg skulle innom butikken og handle brød i dag, og fant derfor ut at jeg skulle skrive litt om den opplevelsen i dag. Hvordan vet du at det brødet du handler er et sunt og godt brød. En enkel regel kan være å se om brødet er merket med brødskalaen (som vist ovenfor). Den angir hvor mye av brødet som er bakt med sammalt mel og grove korn. Sammalt mel og korn gir mer fiber. Vi trenger mye fiber hele dagen og da er det ekstra bra om man starter dagen med et fiberrikt brød. Men hvor mye fiber er 'mye' fiber. En god huskeregel er å se om brødet inneholder mer enn 10% kostfiber (dvs mer enn 10g fiber per 100g). Jeg handlet på Rema 1000 i dag, og i dag fant jeg kun et brød som oppfylte dette kriteriet. Vitabrødet har altså akkurat 10g fiber per 100g. Spiser du 2 skiver brød (ca 40g per skive), da får du i deg 8g fiber som er ca 27% av dagens fiberbehov. Finner du ikke et brød som inneholder 10% kostfiber eller mer, velg da i allefall et brød som kommer i nærheten eller som oppfyller mest mulig av brødskalaen. Velger du å lage et brød selv f.eks Møllerens ferdigblandinger, så er det lurt å tilsette ekstra fiber i form av f.eks kruskakli siden de fleste av disse blandingene har ca 5-8g fiber per 100g. Men de har også mindre salt som er fint.

lørdag 8. mai 2010

Ny blogger :)

Da ble det min tur til å utforske denne bloggverdenen.
Har jo tenkt lenge på dette, men trengte et lite push fra min tante Siv Anne :) Så nå ble jeg nødt til å skrive et lite innlegg.
Det eneste jeg kan komme på i farten som opptar meg for øyeblikket er trening til Alstahaug maraton sammen med Iselind. Nå er det bare ca 5 uker igjen før vi står på startstreken til halvmaraton :) Dette blir gøy!